skip to Main Content

Kotikonttorin hankinnat ovat vähennyskelpoisia – kunhan nämä ehdot täyttyvät

Etätöihin siirtyminen oikeuttaa palkansaajan moniin verovähennyksiin. Käytännössä hankinnoista koituneiden kulujen tulee ylittää 750 euron raja, muistuttaa veroasiantuntija.

Palkkatulojen hankkimiseen liittyvät kulut voi vähentää verotuksessa. Kotitoimistolle siirtyneet suomalaiset ovat todennäköisesti oikeutettuja useisiin vähennyksiin.

Käytännössä kulujen tulee kuitenkin ylittää 750 euron raja, muistuttaa Kaupan liiton johtava veroasiantuntija Toni Jääskeläinen liiton verkkosivuilla.

Tämä johtuu siitä, että kaikki palkansaajat saavat automaattisesti 750 euron vähennyksen, jonka Verohallinto vähentää palkkakuluista. Jääskeläisen mukaan tätä vähennystä voidaan pitää vähennyksen omavastuuna.

Palkansaajan tekemien vähennysten on siis ylitettävä tämä summa, jotta ne vaikuttaisivat verotukseen. Siksi kaikki etätöissä tarvittavat hankinnat olisikin hyvä tehdä saman kalenterivuoden aikana.

”Kuluvan vuoden osalta alkaa olla jo kiire”, Jääskeläinen korostaa.

Näistä hankinnoista saat vähennyksen

Kotikonttorille siirtynyt työntekijä voi tehdä verotuksessa työhuonevähennyksen. Sen voi tehdä joko todellisten kulujen mukaan tai Verohallinnon päättämän kaavamaisen summan perusteella.

Viime vuoden verotuksessa kaavamainen vähennys oli 900 euroa, jos palkansaajan on etätöissä yli puolet työpäivistään. Jos etätöitä tekee tätä vähemmän, kaavamainen vähennys oli 450 euroa. Verohallinto ei ole kuitenkaan toistaiseksi tiedottanut, kuinka suuri kaavamainen vähennys on vuonna 2020.

Jos työhuoneen kustannukset haluaa vähentää siitä koituvien todellisten kulujen mukaan, vähennyksiin voi ottaa mukaan työhuoneen osuuden vuokrasta tai hoitovastikkeesta, sähkö- ja lämmityskuluista. Vähennyskelpoisia ovat myös kalusteet, jotka ovat pääsääntöisesti työkäytössä.

Työhuonekulujen lisäksi palkansaaja voi vähentää verotuksessa hankkimistaan työvälineistä koituneet kulut. Vähennyskelpoisia ovat tietokoneen lisäksi esimerkiksi webbikamerat, kuulokkeet, verkkoyhteys, monitoimilaitteet, printterit, ergonomiset hiiret ja näppikset, näytöt, sähkösäätöiset työpöydät, työ- ja satulatuolit. Kaikki mitä kotikonttoriin tarvitaan, että pystyy työskentelemään tehokkaasti ergonomiaa unohtamatta.

Mikäli laitteista tai verkkoyhteydestä haluaa täyden vähennysoikeuden, niiden tulee olla pääasiallisessa työkäytössä.

Kallista, arvoltaan yli 1000 euron hintaista hankintaa, ei voi kuitenkaan vähentää kerralla. Vähennys tulee tehdä vuosittain 25 prosentin suuruisina poistoina. Tätä huokeammat ostokset voi vähentää kerralla hankintavuonna.

Jos ei voi käydä etätöissä, vähennyksen voi saada itse hankituista kasvomaskeista. Kaavamaisen kahden euron vähennyksen voi saada niiltä päiviltä, joina on matkustanut kotoaan työpaikalle.

Vähennyksen voi tehdä 13.8. jälkeisiltä päiviltä, sillä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos antoi tuolloin maskisuosituksen.

Back To Top