skip to Main Content

Paperiton toimisto tulee. Tulostaminen loppuu toimistossa, piste.

Tulostaminen loppuu toimistoissa, piste. Siinä se, muutaman kymmenen vuoden päässä odottava fakta, jota harvemmin kuulette keneltäkään tulostusratkaisuja tarjoavalta yritykseltä.

Tällä hetkellä monitoimisten tulostavien värijärjestelmien määrä on kuitenkin Euroopassa jopa kasvussa ja väritulostusmäärät ovat hienoisessa nousussa eli paperi säilyttää paikkansa edelleen toimistoissa tärkeänä käyttöliittymänä.

Digital Workplace

Muutamien vuosien kuluttua monitoimilaitteiden merkitys toimiston keskeisimpänä laitteina kasvaa, mutta ne tulevat tarjoamaan hyvin erilaista palvelua kuin mihin olemme tottuneet nykyisin. Tällaiset futuristiset toimiston monitoimiset laitteet tulevat tarjoamaan jotain, jota voimme kutsua vaikkapa office-as-a service –kokonaisuudeksi. Tämän kaltainen laite, joita voidaan kuvailla vaikkapa verkotetuksi palvelualustaksi, voi tarjota työryhmälle tallennustilaa, laskentatehoa, palvelintilaa, tietoturvapalveluja, sovelluksia tai vaikkapa edistyneitä sisällönhallinnan palveluja tulostamisen ohella. Tehokkaiksi nämä palvelut tekevät juuri laitteen fyysinen sijainti käyttäjien läheisyydessä. Keskeistä on mahdollisuus hyödyntää ja yhdistää paikallista ja muualla verkossa olevaa dataa adaptiivisesti ja tarjota kullekin käyttäjälle juuri hänen tarvitsemansa hyödyllisen tiedon.

Ja tietoa riittää. Kuten tiedämme, tiedon määrä räjähtää tulevaisuudessa megatrendien (IoT, Big Data) ohjaamana. Keskeistä yrityksille on miten tästä suurelta osin jäsentämättömästä datasta voidaan aikaansaada käyttökelpoista tietopääomaa, joka helpottaa päätöksentekoa? Tässä kuvatun kaltainen uuden sukupolven ”monitoimilaite” voi olla mainio ratkaisu. Muitakin työskentelytapojamme muuttavia teknologioita on tulossa.

Augmented Reality

konica_minolta3_s1200x0_q80_noupscale

Todellista ja keinotekoista näkymää yhdistelevä Augmented Reality (AR, lisätty todellisuus) on vaikuttava jatke perinteiselle näyttöruudulle. Jo nyt on sovellusalueita, kuten viinipullon etiketit, joiden ympärille puhelimen kameran kautta tarkasteltuna näyttöön ilmestyy katseltavaksi filmi kyseisen tuotteen valmistustilalta. Toisena sovellusesimerkkinä on paperinen dokumentti, joka vaihtaa padin kautta tarkasteltuna tekstin eri kieleen. Näissä esimerkeissä perinteinen staattinen etiketti tai dokumentti on muuttunut dynaamiseksi lisätietoa tarjoavaksi kohteeksi.

Perinteiset näytöt voidaan ehkä jossain vaiheessa unohtaa kokonaan mikäli päähän laitettavat älylasit mahdollistavat tiedon ja dokumenttien tarkastelun virtuaalisesti.

Vaikka AR on vielä pieni markkina, on esimerkiksi Konica Minolta huomannut sen valtavan potentiaalin ja yhtiö uskoo mobilisoitumisen sekä puettavien laitteiden määrän nopean kasvun mahdollistamaan markkinaan tulevaisuudessa. Kehitys on tavallaan luonnollista, AR-lasit ovat kuin tietokone näyttöineen, jotka ovat hiipineet vuosikymmenien mukana pöydältä yhä lähemmäksi silmää.

konica_minolta4_s1200x0_q80_noupscale

Toimistoympäristö on varmasti yksi mielenkiintoisimmista alueista, joissa AR-hyödyntämismahdollisuuksia alueita on merkittävästi esimerkiksi käännöspalveluista edistyneisiin dokumentinhallinnan ratkaisuihin. Myös digitaalisissa tuotantoympäristöissä AR mahdollistaa uudenlaisia tulostussovelluksia AR-elementtien lisäämiseen, kuten vaikka aiemmin mainitsemissani digitaalisesti tuotetuissa viinipullon etiketeissä.

konica_minolta5_s1200x0_q80_noupscale

Lähde: JARNO AHONEN, Kauppalehti, Blogi

 

 

Back To Top